Μαθήματα Αρμονίας

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2022, η φιλόμουση νομενκλατούρα και η ολιγαρχία τού Αττικού κράτους απήλαυσαν στο παρά πέντε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θαυμαστό φαινόμενο born in Greece but made in Russia «Κουρεντζής» και την ορχήστρα που εκείνος έφτιαξε από Ρώσους μουσικούς, τη musicAeterna. Αυτή τη στιγμή, ο προοδευμένος κόσμος, μια Δημοκρατία της Δύσης, αποκλείει το μουσικό σύνολο Κουρεντζή: «Εμπάργκο της Ελλάδας σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία». Τον Κουρεντζή μόνον του, με το ελληνικό του διαβατήριο, ως τουρίστα, μάλλον δεν τον αποκλείει, αλλά τι είναι ο μαέστρος χωρίς την ορχήστρα του; Ένας Έλληνας τουρίστας που βρίσκεται στη …σωστή πλευρά της Ιστορίας. Την Ιστορία όμως δεν την γράφουν οι τουρίστες. Και η Ιστορία της κλασικής μουσικής έχει ήδη καταγράψει τον εμβληματικό Κουρεντζή.

Είναι ειρωνεία να φτάνεις στα υψηλότερα διεθνή σκαλοπάτια του καλλίστου είδους μουσικής, «αυτοεξόριστος» ων στη Σιβηρία του Νοβοσιμπίρσκ, και μάλιστα εν μέσω της απολυταρχίας Πούτιν· για την ακρίβεια, με τις ελευθερίες και τη στήριξη που παρείχε η Ρωσία του Πούτιν στον Έλληνα πανκ μαέστρο της κλασικής μουσικής. Η Ελλάδα, αν είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτόν της και απέναντι στον Κουρεντζή, οφείλει να λύσει τουλάχιστον το ευρωπαϊκό πρόβλημα του Κουρεντζή και της ορχήστρας του. Αν τον θεωρήσει «παράπλευρη απώλεια» στις πολιτικοστρατιωτικές και διπλωματικές επιλογές της, μόνο και μόνο επειδή είναι made in Russia, τότε καλύτερα να κλείσει όλα τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές για να μην συντηρούνται αυταπάτες στους εκκολαπτόμενους μαέστρους.

Αν κρίνουμε από την χύδην απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού να κόψει κάθε συνεργασία με Ρώσους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και πολιτιστικούς οργανισμούς, καθίσταται σαφές ποια είναι η διάσταση της ελευθερίας και της αυτονομίας της Τέχνης στην Ελλάδα της Δύσεως. Κι αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέγραψε εξαίρεση για τον Κουρεντζή και τη μπάντα του, το ζήτημα γίνεται υπόθεσις του Έλληνα Πρωθυπουργού ή μάλλον και της Προέδρου της Δημοκρατίας· αν όντως οι ελληνικές τιμές στον Κουρεντζή είναι αληθινές. Και μιας και ο Πρωθυπουργός μας έχει ταλέντο στην ανάληψη Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, δεν είναι τίποτε γι’ αυτόν να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαιρέσει τον Κουρεντζή και τη μπάντα του από το πολιτισμικό εμπάργκο στους Ρώσους. Βέβαια, δεν αρκεί μονάχα η υποθετική βούληση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Χρειάζεται και ο Κουρεντζής και οι Ρούσοι του να επιθυμούν τέτοια αλισβερίσια.

Ίσως να ήταν χρησιμότερο να προτείνει ο Πρωθυπουργός μας την υιοθεσία της ορχήστρας Κουρεντζή από το φάλτσο ΝΑΤΟ. Το ασυνάρτητο Σύμφωνο θα συμμορφωνόταν και θα πέταγε με έναν τέτοιον πανκ μαέστρο! Δεν είναι τίποτε για τον κ. Πρωθυπουργό, αφού λύνει και δένει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά είπαμε, αρκεί να θέλει ο Κουρεντζής και οι Ρούσοι του. Πέρα από αυτά, ο μαέστρος με την ορχήστρα του, οι σύμβουλοί του και οι υποστηρικτές του φαίνεται ότι δεν άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Αυτό υποδηλώνει γεγονός ότι, προκειμένου για τις δραστηριότητες εντός Ε.Ε., εγκατέστησαν εκτός Ε.Ε., στο Λίχτενσταϊν, το Ίδρυμα Φίλων της musicAeterna.

Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τριάντα χρόνια τώρα, φαλτσάρει ασύστολα, διευρυνόμενο καταναγκαστικά, ασυνάρτητα και αυτοκαταστροφικά. Κόσμος δεν είναι μονάχα ό,τι συμβαίνει στη Δύση, ούτε εκείνο που η Δύση θεωρεί ως δέον γενέσθαι. Ο Κουρεντζής είναι χαρακτηριστική απόδοση των πολλαπλών εκφάνσεων του Κόσμου, του Κόσμου που απεχθάνεται την περιστολή της πολυπλοκότητας. Και περιστολή της πολυπλοκότητας σημαίνει «Σύστημα». Το στρες των ημερών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Δύση είναι Συστήματα, ξερά Συστήματα και σφραγισμένα.

Τούτες τις ώρες έρχονται στο προσκήνιο οι επίδοξοι Ανατόμοι της Ιστορίας. Πολλή κουβέντα γίνεται για τα πλευρά και καθόλου κουβέντα για το κεφάλι της Ιστορίας. Χωρίς κεφάλι, χωρίς νου που ορά, ποια σημασία έχει να λες ότι «είμαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»; Και υπάρχει μόνο μια πλευρά;

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, δικαιωματικά, βρίσκεται στο κεφάλι της Ιστορίας και στην καρδιά του Κόσμου. Δεν το είπε μόνο αλλά το έπραξε. Διέφυγε του «Συστήματος» και διέσωσε την αρμονία που είναι το κλειδί για να διαιωνίζεται ο πολύπλοκος Κόσμος.

Χρόνια πολλά Θεόδωρε Κουρεντζή!

Υ.Γ.: Αν φαλτσάρουμε κάπου, ας μας διορθώσει ο Μαέστρος.

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: